Adaptoare pentru stivuitoare cu furcă

Solicitare rapidă ofertă
de piese de schimb pentru stivuitoare

Contactaţi-ne prin oricare dintre modalităţile de contact.

Industria, comerţul şi agricultura se folosesc de multe tipuri de stivuitoare. Adaptoarele pentru stivuitoare ne pot ajuta în cazul aplicaţiilor specializate, sau la eficientizarea mai bună, accelerarea şi realizarea în condiţii mai sigure a procedeului de manipulare a materialelor. Adaptoarele transformă stivuitoarele în maşini de muncă multifuncţionale.

Adaptoarele cele mai simple ale stivuitoarelor cu furcă se montează pe furcă, acestea sunt unelte pasive simple. Aceste accesorii le conferă stivuitoarelor posibilitatea ca, în afară de a aşeza mărfurile, materialele  pe paleţii clasici să poată încărca-descărca multe alte forme de stive. Dar putem să privim ca cele mai simple accesorii pe acelea, care protejează furca sau încărcătura.

 

01_Anti_uzura_pentru_furca

Anti-uzură pentru furcă

02_Adaptor_pentru_prelungitor_de_furca

Adaptor pentru prelungitor de furcă

Dintre accesoriile pasive cele mai des utilizate, care pot fi trase pe furcă, putem să menționăm prelungitorul de furcă. Cu ajutorul acestuia şi o încărcătură de dimensiuni mai mari poate fi manipulată în siguranţă, dar în acelaşi timp este capabil să ridice un obiect și în cazul în care stivuitorul nu-l poate aborda cu uşurinţă direct (nu poate ajunge uşor la ea). Un asemenea caz poate fi partea opusă a platformei unei remorci, cu ajutorul prelungitorului de furcă remorca putând fi încărcată sau descărcată prin partea laterală. Aceasta poate fi de un mare ajutor într-o curte îngustă, dar uşurează munca şi prin faptul că trebuie deschisă numai o parte a platformei.
Aşezarea adaptorului pe furcă este un procedeu mai rapid, preţul său de achiziţie este mai convenabil atunci când este comparat cu cel al unei furci lungi. Totodată, dacă pe parcursul exploatării unui stivuitor ar fi nevoie întotdeauna de un prelungitor, atunci soluţia mai convenabilă ar fi o furcă mai lungă. La ridicări întotdeauna trebuie procedat conform diagramei de solicitarea a maşinii date. Este important să respectaţi şi aceea regulă conform căreia lungimea furcii să atingă cel puţin 60% din lungimea prelungitorului de furcă.

Alte unelte pasive:
– cârlige de ridicare
– funie de ridicare, – lanţ
– lamă de zăpadă
– furcă cu cântar

Și în afară de acestea există multe alte dispozitive.

Următoarea categorie constă încă tot din uneltele pasive, dar care deja se glisează în locul furcii pe sania furcii. Accesoriile glisante pe  furcă, care se pot monta-demonta repede nu se utilizează permanent, ci numai ocazional, potrivit situaţiei respective, pot fi utilizate repede, iar după terminarea lucrului se pot demonta iarăşi repede.

Cel mai bun exemplu este lama de zăpadă. Dimineaţa ninge, troliul preia adaptorul, iar stivuitorul deja face curăţenie, apoi cu o operaţie simplă se ia jos adaptorul şi îşi continuă activitatea obişnuită.

Demontarea furcii şi montarea în locul acesteia a unui alt dispozitiv face ca aparatul să poată fi utilizat la activităţi speciale, a căror durată nu este aşa de lungă. În cazul în care furca este înlocuită, atunci stivuitorul temporar este incapabil de aşi efectua activitatea de bază.

Aceste instrumente de cele mai multe ori sunt glisate pe sania furcii şi acolo sunt fixate, sau sunt fixate cu şuruburi pe planul frontal al saniei furcii.

03_Carlig_de_ridicare_montat_pe_sania_furcii

Cârlig de ridicare montat pe sania furcii

În general instrumentele active sunt acționate de către operator hidraulic, astfel transformând mașina de ridicat într-o mașină țintită pe o activitate.  Corespunzător sloganului ingenios al lui KAUP, unul din liderii producătorilor din această ramură, acestea sunt  ”mâinile stivuitorului”.

Un astfel de adaptor este deja şi acela, care este o furcă specială, care poate să-şi modifice lungimea. Utilizarea lui este practică acolo unde, pentru încărcarea – descărcarea încărcăturii este nevoie de furcă mai lungă, dar pentru transportul  la locul propriu al încărcăturii furca lungă deja ar deranja, obstrucţiona activitatea.

04_Adaptor_Bolzoni_de_alungire_a_furcii

Adaptor Bolzoni de alungire a furcii

Adaptoarele care schimbă poziţia furcilor sunt deja montate pe suportul furcii

În zilele noastre manipulatorul lateral face parte deja din echipamentul general al noilor stivuitoare. Astfel există deja cu execuție  integrată, ceea ce înseamnă că manipulatorul lateral este construit deja în suportul furcii. Deci adaptorul nu a fost montat pe suportul stabil al furcii. În cazul în care căutaţi piese de schimb pentru manipulatorul lateral, atunci este necesar să menţionaţi şi faptul dacă pe aparat este montat sau nu un manipulator integrat, sau a fost montat ulterior (a fost agăţat) un manipulator lateral. În cazul în care manipulatorul este integrat, atunci piesele de schimb trebuie căutate în catalogul producătorului de stivuitor, în schimb, în cazul adaptoarelor agăţate aşteptăm şi numărul de identificare al tipului şi numărul de fabricaţie, deoarece în aceste cazuri trebuie răsfoite cărţile fabricanţilor de adaptoare.

05_Manipulator_lateral_agatat_care_se_monteaza_ulterior

Manipulator lateral agăţat, care se montează ulterior

Alte adaptoare care manipulează furcile:
Poziţionator de furci, care este practic la încărcarea-descărcarea încărcăturilor cu dimensiuni variabile. Prin utilizarea ei putem apropia sau îndepărta furcile de ridicare. Acest utilaj este în general combinat şi cu manipulatorul lateral. Poziţionatorul de furci apare şi la adaptoarele cu 4-6 furci, care sunt practice la  manipularea încărcăturilor cu masă mică şi de volum mare, de exemplu la băuturile îmbuteliate în sticle de plastic.
Rotator de furcă, din care există şi varianta care roteşte la 180° şi 360°. În acest caz, cu ajutorul braţului hidraulic complementar rotim toată maşina furcii. Adaptorul este folositor în cazul golirii conţinutului containelor.

06_Rotator_de_furca

Rotator de furcă

Furcă de strângere, este varianta mai simplă a adaptorului de prindere a baloţilor, în acest caz funcţia de descărcare-încărcare se menţine cu re-rotirea furcii. Adaptorul poate să se apropie-îndepărteze de furcă, în acelaşi timp este capabil să rotească şi ramurile orizontale.

07_Furca_de_strangere

Furcă de strângere

– Utilizarea împingătorului de furcă este identică cu utilizarea furcilor telescopice, însă este mai adecvată la solicitări mai mari datorită robusteţii. Însă mecanismul împingător este un adaptor greu, astfel acesta scade capacitatea de ridicare a stivuitorului. Trebuie procedat cu grijă şi pentru faptul că la împingere şi punctul de greutate la ridicare este deplasat în faţă. Pentru acest fapt, faţă de masa încărcăturilor este nevoie de utilizarea unor stivuitoare supradimensionate.

08_Dispozitiv_de_alungire_a_furcilor

Dispozitiv de alungire a furcilor

Adaptoare active

Şi în această categorie sunt piese care se pot monta-demonta repede. În acestea stivuitorul intră pur și simplu cu furcile şi accesoriile sunt fixate pe furci cu ajutorul sistemelor rapide de montaj. Un astfel de adaptor poate fi de exemplu acela cu cupă sau container, care poate realiza hidraulic procedeul de răsturnare în față/deversare.

Însă cele mai eficiente unelte sunt montate pe suportul furcii.

O astfel de unealtă este dispozitivul de prindere a butoaielor sau a bobinelor, sau dispozitivul de prindere a baloţilor.

09_Stivuitor_cu_clema_pentru_manipulare_butoaielor_sau_cu_clema_pentru_manipularea_balotilor_de_hartie

Stivuitor cu clemă pentru manipulare butoaielor sau cu clemă pentru manipularea baloţilor de hârtie

Următoarele accesorii preiau în A şi transportă în B încărcătura, apoi evacuează încărcătura din dispozitiv.

10_Basculator_de_vagonete

Basculator de vagonete

11_Adaptor_care_functioneaza_cu_vid

Adaptor care funcţionează cu vid

Sunt încă nenumărate posibilităţi pentru a utiliza stivuitorul, utilizând un accesoriu deştept. Acestea se leagă în special de necesităţile de manipulare a unei unități de producție funcționale, eventual sunt legate de soluţionarea lucrărilor de mentenanţă ale sediului unei antreprize.

12_Adaptoare_speciale_pentru_transportul_containerelor

Adaptoare speciale pentru transportul containerelor

Înainte de montarea adaptoarelor, de fiecare dată trebuie să ne asigurăm că în distribuitorul hidraulic este sau nu spaţiu liber. În cazul în care este nevoie de o funcţie complementară, atunci pe lângă ridicare şi hotărâre trebuie să fie încă o secţiune liberă. În cazul în care adaptorul nostru este multifuncţional, de exemplu pe unealtă este combinaţia manipulării laterale cu poziţionarea furcii, sau este o furcă de strângere, atunci este nevoie de 2 posibilităţi de conexiune pe controlorul de matrice. Pe când controlorul de matrice monobloc nu se poate extinde, controlorul de matrice care este din module poate fi extins.

Conexiunea hidraulică complementară se poate realiza cu armament fix, cu filetare simplă, conică  sau cu inele de cauciuc sau cu conexiune rapidă. La unele tipuri de adaptoare este necesar, ca conexiunea hidraulică să facă posibilă deplasarea unității conectate sau chir și rotirea acesteia cu 360 de grade. Pentru funcționarea exactă a unor accesorii este necesară reglarea presiunii. Astfel de adaptoare sunt cele utilizate la prinderea prin strângere a mărfurilor, sau cele care fixează mărfurile prin presare.

13_Pereche_de_conexiune_rapida

Pereche de conexiune rapidă

Acasă să nu realizăm nici un fel de accesoriu ingenios, să montăm pe stivuitor numai instrumente cu certificat de calitate. La încărcarea stivuitorului să luăm în calcul faptul că centrul de greutate se va modifica. Să solicităm sfatul specialiștilor despre adaptorul pe care dorim să îl utilizăm!

Fiecare adaptor pentru stivuitor – sau accesoriu – să îl verificăm în cadrul verificărilor de securitate efectuate și în cazul în care îl montăm pe stivuitor și îl utilizăm numai ocazional. Adaptorul utilizat se va verifica în timpul funcționării și la fiecare verificare periodică a stivuitorului trebuie verificată și funcționarea dispozitivului.

Pe stivuitor să utilizăm numai dispozitive care funcționează impecabil!

Pentru adaptor sau pentru piesele de schimb ale acesteia puteți solicita ofertă și de la firma noastră. Oferta putem s-o suplimentăm cu desen de  catalog.

Piese stivuitor - Adaptoare pentru stivuitoare cu furcă