Clark

Solicitare rapidă ofertă
de piese de schimb pentru stivuitoare

Contactaţi-ne prin oricare dintre modalităţile de contact.

Istoria Clark

Istoria stivuitoarelor Clark se întinde până în anul 1917, când firma a construit primul utilaj pentru manipularea de materiale echipat cu motor cu combustie internă, aşa-numitul „Tructractor”. Acest utilaj a fost construit de către angajaţii fabricii Clark Equipment Company din Buchanan, Statele Unite doar pentru uz intern şi nici nu avea funcţia de ridicare, dar vizitatorii fabricii au fost atât de încântaţi încât au rugat compania să le construiască şi lor. Astfel, în anul 1918 au fost fabricate încă 8 utilaje de acest gen, numărul acestora ridicându-se în 1919 la peste 75.

În 1919 a fost înfiinţat Clark Tructractor Company ca departament al Clark Equipment Company, iar Clark Material Handling Company de azi fiind descendentul direct al acestuia. Compania a produs şi în perioada următoare utilaje pentru manipularea de materiale şi tractoare, introducând inovaţii revoluţionare ca de exemplu hidraulica pentru a înlocui ridicarea cu roţi dinţate.
În anul 1924 apare primul stivuitor „tradiţional”, frontal al companiei, aşa-numitul tip Daut, primul motostivuitor din lume care folosea pentru ridicare cablu şi lanţ.
Producţia a crescut într-o astfel de măsură încât în perioada celui de-al Doilea Război Mondial uzina Clark producea 90% din utilajele de ridicare şi tractoarele necesare pentru armată. Astfel, tractoarele şi stivuitoarele Clark s-au răspândit atât de mult în teritoriile controlate de către aliaţi, încât cuvintele Clark şi stivuitor au avut practic acelaşi sens. În această perioadă producţia era axată în principal pe  satisfacerea cerinţelor de război, dar dezvoltarae nu s-a oprit nici în atunci. Rezultatul acestei dezvoltări a fost Dynatork Drive prezentat în anul 1948, un nou gen de echipament de transmisie electromagnetică între motor şi cutia de viteze, pentru a înlocui ambreiajul cu frecare uscată.

Anul 1948 este important şi datorită faptului că este pornită prima uzină de peste ocean, la Sydney, Australia, unde compania a încheiat un acord de licenţă cu compania Tutt-Bryant Limited.
În anii 1950 compania intră pe piaţa europeană în urma încheierii unui contract cu Schultz-Stinnes din Essen, Germania.
În 1953 Clark începe să-şi echipeze utilajele cu transmisie hidraulică, cu aşa numitul sistem Hydratork. Trei ani mai târziu este prezentată familia de utilaje Clarklift, care putea fi comandată cu motor cu combustie internă, dar şi cu motor electric, respectiv cu pneu umflat sau plin. Acesta este primul stivuitor echipat cu catarg „duplex”. Datorită acestuia au crescut semnificativ înălţimea de ridicare şi stabilitatea utilajelor.
În 1959 este inaugurată prima fabrică din America de Sud, în Brazilia. Datorită inovaţiilor continue, în 1964 Clark este primul producător care echipează fiecare stivuitor cu sistem de blocare a răsturnării sarcinii şi sistem de împedicare a ridicării peste limită.
În 1967 prezintă familia TW15/20, primul electrostivuitor cu trei roţi din SUA, această soluţie a îmbunătăţit considerabil manevrabilitatea stivuitorului. În anul următor este prezentată familia C500, cu care Clark intră pe piaţa utilajelor grele de ridicat, aceasta putând ridica greutăţi de la 2.000 de livre până la 80.000 de livre.
La începutul anilor 1970 începe producţia electrostivuitorului cu tensiune reglabilă, cu performanţe uşor reglabile, şi datorită acestui fapt este adecvat pentru a lucra mult mai precis. Tot în această perioadă, în uzina din Georgetown începe producţia electrostivuitoarelor înguste.

În anul 1976 Clark produce cel de-al 500.000-lea stivuitor, un C500-50. Ca o curiozitate amintim că acest utilaj a fost făcut cadou Universităţii Western Michigan, care îl foloseşte şi azi.
În anii 1980 începe procesul în care primeşte importanţă nu numai funcţionarea cât mai eficientă a utilajelor, ci şi confortul şi siguranţa operatorului. Rezultatul acestei apropieri este programul Clark de reproiectare a scaunelor pentru siguranţă, cu care compania era inovatoare. Această inovaţie a fost oferită gratuit fiecărui proprietar de stivuitor Clark, şi această inovare brevetată era accesibilă gratuit nu doar proprietarilor de stivuitoare, ci şi tuturor producătorilor de stivuitoare.

 

/fig. Modelul Clark Genesis 2 de prin anul 2001

fig. Modelul Clark Genesis 2, de prin anul 2001

În 1990, sub semnul siguranţei Clark este primul care asigură pentru fiecare utilaj un manual de utilizare în siguranţă. Tot în acest an este prezentat stivuitorul cu gaz comprimat (gaz metan), domeniu în care Clark este iarăşi primul, acest pas fiind important în direcţia stivuitoarelor cu mai puţine emisii nocive şi mai economice.
În 1994 apare familia Genesis, care conţine inovaţii importante pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale operatorului.

În 1997 Clark produce stivuitorul cu numărul un milion; în acelaşi an Clark este primul producător de stivuitoare din lume care introduce certificatul de management al calităţii ISO 9001.
În 1998 compania intră pe piaţa asiatică prin achiziţionarea compartimentului de stivuitoare Samsung, astfel luând fiinţă Clark Material Handling Asia. Filiala Îşi începe activitatea prin inaugurarea unei noi uzine în Changwon, Coreea.
În 1999 intră îşi începe activitatea un depozit de piese de schimb echipat cu cea mai modernă tehnicăde depozitare a vremii, care, datorită locaţiei strategice, poate deservi orice comandă, în orice zi a săptămânii.

În 2003 compania sărbătoreşte o sută de ani de la înfiinţare, dar deja cu un alt proprietar, deoarece Young-An Hat Company achiziţionează Clark Material Handling Company şi Clark Material Holding Asia. Achiziţia nu opreşte dezvoltarea, sunt inaugurate noi centre în Germania, Brazilia şi SUA, iar în 2006 este inaugurată o nouă uzină în Qingdao, China. Pe lângă acestea, nu este sistată nici producţia din SUA. În această perioadă sunt prezentate mai multe modele noi, în 2006 electrostivuitorul GEX20/30, care a ieşit în evidenţă prin mobilitate, respectiv în 2007 modelul C60/80 cu capacitate portantă mare, care a intrat în conştiinţa publică ca „stivuitorul de teren” datorită faptului că era soluţia perfectă pentru acele locaţii unde nu era asigurat solul corespunzător.

În 2007 compania a sărbătorit 90 ani de fabricaţie de stivuitoare.

În 2011 a început construcţia unei uzine noi în Mexic; în acelaşi an a crescut capacitatea de producţie a uzinei din China şi a prezentat noul model de tractor CTX 40/70.
Azi, importanţa acestei companii cu un trecut bogat a scăzut uşor, dar şi aşa se află între primii 20 de producători de stivuitoare din lume.
Menţionăm ca o curiozitate că în anul 2011 au anunţat o aplicaţie prin telefon, care arată că nu au renunţat şi se străduiesc pe mai departe să facă inovări, să se înnoiască în mod continuu.

Compania noastră vă stă la dispoziţie şi cu livrarea pieselor de schimb pentru stivuitoarele Clark.

 

Piese stivuitor - Clark